Podotherapie voor mensen met reuma

Als uw arts een reumatische aandoening constateert, kunt u preventief uw voeten door een podotherapeut laten onderzoeken. De podotherapeut kan vervelende klachten in een later stadium voorkomen, door middel van instructie en behandeling. Ook in een later stadium (als u al klachten heeft) kan de podotherapeut uitkomst bieden. Volledige genezing van reumatische voetklachten is niet mogelijk, een vermindering van uw klachten vaak wel.

Door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van uw voet, als gevolg van reuma, kunnen er problemen ontstaan. U kunt last krijgen van een veranderde drukverdeling onder uw voeten of van een kwetsbare huid en nagels. De podotherapeut behandelt of voorkomt voetklachten door u bijvoorbeeld advies te geven over de voor u meest geschikte schoenen. Want als uw schoenen niet goed passen bestaat de kans dat u door de wrijving of beknelling last krijgt van blaren, wondjes of zelfs infecties. Daarnaast maakt de podotherapeut onder andere therapeutische inlegzolen om uw klachten tegen te gaan. De zolen kunnen de klachten verminderen door bijvoorbeeld de druk beter te verdelen of bepaalde drukpunten weg te nemen.

Extra aandacht voor uw voeten is geen overbodige luxe. Vaak zal de reumaverpleegkundige jaarlijks uw voeten controleren en de klachten die er zijn bespreekbaar maken. Probeer zelf zo goed mogelijk voor uw voeten zorgen.

Wist u dat:

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud